WHY POPABE ...

POPABE 好多朋友好奇我依個名嘅由於來,

每個喜歡藝術嘅人都一定有一個影響佢極深遠的人,

而我就係"Andy Warhol" 同"POP ART"。

"Andy Warhol" 佢嘅創作廣泛使用於不同的地方、由手繪圖,繪畫,版畫,攝影,絲印,雕塑,電影和音樂等等都。 佢同時亦係一位藝術家、印刷家、電影攝影師,是視覺藝術運動普普藝術的先峰。

我一直認為藝術家能身兼多重身分的理念亦是他所影響、

而令我最淘醉的一定時他的金句"15 minutes of fame",

"In the future , everyone will be world-famous for 15 minutes"

成功其實離每一個人都不遠、 從今時今日0既社交網絡0既發展就可見。

所以POPABE 的POP 亦由我對偶像嘅尊敬欣賞而起。

鐘情POP ART 的其中一個原因就是時裝、其實要追塑到我15 歲,

我記得當時我哋有個好好嘅中學老師,我成日問佢有冇朋友做雜誌,

自廌畢業要成為雜誌編輯、 因為我嘅娛樂就係睇書、 睇雜誌 、所以總希望可以參與成為一份子。 所以長大後有機會就修讀咗Fashion &Styling 。 老師是Royal College of Art 畢業, 佢上堂嘅內容好吸引, 所以幾時都話選課係非常重要。 返學要學時裝歷史、因為咁亦了解更深五十年代的藝術。 當時有hippy 嬉皮士、 Rock n' Roll搖滾造型、 當然唔少得嘅一定係POP ART 普普藝術依個革新嘅文化影響嘅時裝。 五十年代裝圏其實好精彩、可以話係因為二次大戰後經濟增長的趨勢而致。 當時POP ART 被好多設計師所採用 、亦由英國開始𨒂展開。 對喜歡色彩,創新嘅我、自自然然被吸引、亦因為時裝的歷史變化深深影響我對時尚設計業的好奇令我對英國種下咗不解之緣。

#photo #video #LOVE #HONGKONG #LONDON #ANDYWARHOL #POPART #POPABE #DESIGN #ART #FASHION

Featured Posts
Recent Posts