Lost in London

回當初為什麼會想放下香港的一切向倫敦出發, 其實就是追尋自己夢想,嘗試找回失去了的自己。 謝謝日本藉的好朋友鼓勵及訓練了獨立自主精神給我、令我踏上這個一個人的旅程前也有準備。 認識了日本人後真的非常佩服他們的自主精神、有機會下次再同大家分享。 表面女強人的我其實從來未試過一個人出走,以往一定有拍擋及朋友們同行,估唔到第一次就坐上11 小時走到世界另一邊。事實證明無野係克服唔到,飛機上睇三套戲加小睡片刻, 我終於安全到達倫敦的Heathrow 機場。 倫敦有幾個機場、最繁忙的機場是 London Heathrow (LHR) 而另一個比較主要的機場是 London Gatwick (LGW) 另外仲有三個機場分別係 London City (LCY)、 London Luton (LTN)同 London Stansted 。 每個機場都有佢嘅特點, 如果計劃由倫敦再轉飛往其他國家時便可以多加注意由那一個 機場出發比較經濟及方便了。 由機場到市中心其實非常方便, "Trains To Central London " 只要沿路行就可以直達Terminal 1 Underground , 亦即係香港地鐵站,同機鐵一樣,Underground 本地人亦稱為Tube station 。 係倫敦坐Tube ,最重要嘅一件事係睇指示牌!非常重要、因為同香港唔同嘅係同一條鐵路軌係可以去不同目的地的地下鐵、我就試過因為坐錯車浪費不少時間、所以一定要專心一啲。 倫敦將地區分為Zone 1-5同 Outside London 。Tube station 有不同顏色嘅線連接Zone 1-5 ,當中有Underground 亦有Overground 。 要注意一點係underground係完全收不到網路訊號的、所以要同朋友溝通緊記進入閘前就要發訊息喇。 我幸運地好朋友介紹了住進KingsCross , 亦係大家稱為Central London 嘅倫敦市中心入住Apartment . 經過一個半小時嘅鐵路路程, 我終於到達我倫敦的家。 由我家走到Kings cross 的鐵路站只需要5 分鐘、深深吸一口倫敦的空氣、我覺得感覺好夢幻、既陌生又興奮、我的倫敦奇幻旅程就這樣開始喇。

#LONDON #HONGKONG #TRAVEL #LOVE

Featured Posts
Recent Posts